Voivod – Morgöth Tales

Onkohan Voivod Kanadan hienoin ja parhaiten varjeltu salaisuus? Siltä ainakin tuntuu. Iso bändi faneilleen, mutta tuntematon suuruus massoille. 40 vuotta ja ikinä eivät ole valinneet helppoa tapaa tehdä asioita. Joku toinen porukka olisi juhlistanut synttäreitään pukkaamalla markkinoille The Best Of -kokoelman. Voivod äänitti uudelleen nipun kappaleita koko uransa varrelta. Eivätkä ole kaikki niitä ilmiselviä keikkabravuureja. Arvostan.

Voivodin kokoonpanot tunnetaan macheina. Mach I, eli Piggy, Away, Snake ja Blacky, kappaleita on luonnollisesti mukana eniten. Erityisen tärkeä on Condemned to Gallows. Se oli biisi kuuluisalla Metal Massacre V -kokoelmalla. Nuo samplerikiekot esittelivät 80-luvun alussa maailmalle sellaiset bändit kuin Metallica, Slayer, Overkill ja Metal Church. Joku voi muistaa myös Malicen ja Rattin. Usein Brian Slagelin levylle pääseminen tarkoitti levytyssopimusta Metal Blade Recordsin kanssa. Niin Voivodinkin tapauksessa.

Ward And Pain ilmestyi 1984 ja The Outer Limits 1993. Väliin mahtui paljon erilaista musiikkia. Morgöth Talesille on äänitetty ja valittu suorempia ja rokkaavampia kappaleita. Mutkikkaampaa materiaalia olisi ollut tarjolla. Valinnat antavat bändistä, vanhan fanin mielestä, vähän väärän kuvan. Ei aina ollut näin helppoa. Macrosolutions To Megaproblems ja Nuage Fractal toimivat kyllä hienosti nykyiseltä kokoonpanolta.

Eric Forrest, joka ärjyi ja soitti bassoa parilla kolmella studiolevyllä ja yhdellä livellä, karjuu 1997 ilmestyneen Phobos-levyn toisen kappaleen Risen. Olisin huolinut mukaan jotain myös hänen Voivod-debyytiltään. Negatron on yksi bändin parhaista kokonaisuuksista.

Metallicasta tuttu Jason Newsted, eli Jasonic, soitti kolmella levyllä. Kaksi niistä ilmestyi kitaristi Piggyn kuoleman jälkeen. Voivodilta on mukana Rebel Robot. Hyvä on. Mach III:n Infini vuodelta 2009 kannattaa tsekata.

Nykyinen kokoonpano esitellään yhdellä uudella kappaleella ja yhdellä lainalla. Morgöth Tales on kaikkea mitä Voivod on aina ollut. Kuuntele ja tutustu. Public Image Ltd:n Home syventää ymmärrystäsi. Kuten oikeassa elämässäkin, Voivodin pitkän iän salaisuus on, että se ei tee mitään helposti.

Tero Honkasalo

.

Add a comment
Your name
Your email